Cursus
SCHRIJVEN OVER JE LEVEN

In de cursusreeks schrijf je korte en langere verhalen over verschillende periodes uit jouw leven. Stapsgewijs haal je herinneringen op en maak je daar (opnieuw) beelden bij. Je zult zien dat er luikjes opengaan van herinneringen waarvan je dacht dat je ze kwijt was. Met de ogen van nu kijk je terug naar vroegere tijden. 

‘As we give ourselves permission to write, we are giving ourselves permission to be fully human’. Julia Cameron

Voor wie?

Voor iedereen die graag betekenis wil geven aan zijn/haar levensverhaal, en voor iedereen die van autobiografisch schrijven houdt. Voor mensen die graag een levensboek willen maken met tekst en beeld. Hoewel het schrijven absoluut een ‘helend effect’ heeft, is de insteek van deze cursus niet therapeutisch.

Inhoud van de cursus

Aan de hand van een tijdlijn, de schrijfopdrachten en materiaal dat je van zolder haalt, ga je aan de slag met fragmenten uit jouw levensverhaal. Je blikt uitgebreid terug op je kindertijd, je middelbare schooltijd, de periode van jong-volwassenheid en de groei naar de volwassen wereld en jouw plek daarin. De ervaring leert dat dit veel voldoening geeft. Je documenteert belangrijke stukken uit je eigen leven, je geeft er betekenis aan en raakt daarbij vaak een diepere laag.

Er is plaats voor 6 deelnemers. Schrijftalent is niet nodig. Gerichte opdrachten zorgen ervoor dat je thuis aan de slag kunt.

In de cursus kijk je in een veilige setting terug naar je eigen leven. We beginnen bij de feiten, bij het huis waar je geboren bent, je jeugd en hoe je opgroeide. Maar ook: waar hield je van, wat deed je graag en met wie, en waar was je goed in? Hoe ontwikkelde je je? Uiteraard zul je ook periodes tegenkomen die lastig waren. De focus in deze cursus ligt echter op hoe jij daarbij jouw talenten en kwaliteiten inzette, en op de fijne dingen die je wilt belichten. We werken in een kleine groep, zodat er voor elke deelnemer voldoende aandacht is.

Doe je mee? Je bent van harte welkom!

Lia Hesemans

Lia Hesemans is freelance schrijfcoach, (eind)redacteur en auteur. Zij werkt voor (educatieve) uitgevers en begeleidt mensen die zelf een boek uitgeven. Vanuit haar praktijk Stroomvantaal Schrijftrainingen verzorgt ze workshops creatief schrijven en de cursus Schrijven over je leven. Ook organiseert ze maandelijks een Schrijfcafé voor mensen die op zoek zijn naar schrijfinspiratie.

Lees hieronder meer over haar achtergrond.

“Schrijven deed ik al als kind. Ik schreef dagboeken, brieven en maakte verhalen met foto’s en zelf- verzamelde documenten. Ook speelde ik ‘bibliotheekje’. Alles wat met lezen en schrijven te maken had, deed ik. Geen wonder dat ik Taal- en literatuurwetenschap (Tekstwetenschap) ging studeren en in de uitgeverij terecht kwam! Maar ook mijn interesse in mens-zijn en in het levensverhaal was er steeds. Ik volgde de opleiding ‘Luisteren naar je pen’ bij Christine de Vries (Alkmaar) en de deskundigheidstraining ‘Levensverhalen’ bij José Franssen (Roermond).”

“Schrijven is een vorm van vertragen. Het is langzamer kijken naar wat er gebeurt, in plaats van meegaan in de snelheid van alledag. Schrijven helpt je om je aandacht te richten (focussen). Het is een manier om na te denken en jezelf uit te drukken. Je gebruikt daarbij je kennis en intuïtie, maar ook waarnemingen, herinneringen, beelden, emoties en gevoelens. Zodra je deze bronnen aanboort en naar het papier brengt, kun je er naar kijken. Op die manier breng je een stroom van taal op gang, een stroom die op een geheel eigen wijze naar boven borrelt.”

Kosten

Kosten voor deze 6-delige cursus bedragen €220,-

Dit is inclusief koffie en thee.

Tijden

6 dinsdagavonden van
19:15-21:45 uur.

Data workshop

  • 10 september
  • 24 september
  • 8 oktober
  • 22 oktober
  • 5 november
  • 19 november

Tip: koop alvast een fijn schrijfboek waar je foto’s en ander beeldmateriaal bij kunt plakken!

Meld je aan voor de workshopBij het invullen van dit contactformulier ga er mee je akkoord dat De Tempeliershoeve je gegevens mag verwerken.